Zomer op Schokland en Queen Anne

Een expositie van kunstenaars over een mysterieus schip.

In de zomer van 2024 organiseert Museum Schokland een expositie over de opgraving van een mysterieus schip, met foto’s en vondsten uit het wrak. De expositie maakt onderdeel uit van ‘Zomer op Schokland’. Een hele zomer lang kan je terecht voor kunst, voorstellingen en activiteiten voor kinderen en volwassenen in de openlucht. Geniet van muziek, theater en workshops op een unieke plek.

In 2016 werd tijdens ploegwerkzaamheden bij het dorp Rutten hout van een onbekend en uitzonderlijk groot scheepwrak gevonden. Daarna is in 2018 het complete scheepswrak met de hand opgegraven. Een enorm karwei en met meer dan duizend vondsten heel uniek! Waarschijnlijk gaat het om een Brits koopvaardijschip dat zo’n 300 jaar geleden is gezonken en na de opgraving de naam Queen Anne kreeg. In het scheepswrak zijn namelijk twee zeldzame ‘Royal Portrait Spoons’ uit London aangetroffen. Op de bovenkant van de stelen is duidelijk de portretbuste van Queen Anne te zien, de zus van Mary Stuart.

Op het erf van de nabijgelegen boerderij is deze zomer ook een kunstproject te zien, ‘Vergane schepen’. Vijf leden van Kunstenaars Flevoland hebben zich laten inspireren door de vondst van dat bijzondere scheepswrak en geven tien beeldende reacties op de verschillende aspecten die ermee samenhangen.
De vijf kunstenaars wiens werk te zien is, zijn Michel Bongertman, Collin de Bruin, Ingrid Slaa, Emily-Lara Kabos en Rob van den Broek.
De buiten-tentoonstelling is gratis te bezoeken.