Twee exposities i.v.m. 25 jaar Museum Nagele

Een dubbel-expositie.

Dit jaar viert Museum Nagele haar 25-jarig jubileum. Een mijlpaal om bij stil te staan! U kunt van 2 maart t/m 28 mei in Museum Nagele twee exposities bezichtigen in het teken van dit jubileum.Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13:00-17:00 uur.

‘Een kerk als publiekstrekker – toen en nu’

In deze expositie wordt het verhaal belicht van de herbestemming van de Sint Isidoruskerk naar Museum Nagele. De herbestemming van kerken is een actueel thema in Nederland.
De architectuur, het oorspronkelijke gebruik en ook de impact van de sluiting op de parochianen komen in deze expositie aan de orde. Verder zijn er foto’s te zien van de ontmanteling en de herinrichting van het kerkgebouw; tientallen vrijwilligers uit Nagele en omgeving zijn actief geweest om de herbestemming van kerk naar museum te realiseren.
De expositie is een terugblik en een uiting van waardering voor een bijzonder burgerinitiatief.

De expositie ‘Een kerk als publiekstrekker – toen en nu’ is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit fonds stimuleert het meedoen aan cultuur.

‘Nabalia’
De Nabalia (Tacitus, ‘Historiae’) stroomde mogelijk op de plek waar nu Nagele ligt. Het poëtisch klinkende woord ligt in de dorpsnaam besloten. Het modernste dorp van Noordoostpolder met de oudst overgeleverde naam.

Om het 25-jarig jubileum van Museum Nagele te vieren, staat Nagele centraal in deze speciale tentoonstelling van Ilse Brul, Karen Lok en Milly Betten. De kunstenaressen tonen geïnspireerde verbeeldingen van dorp en omgeving waarin veel te herkennen en te beleven is. Ook in deze eigenzinnige abstractie en figuratie is het een feest om naar te kijken.

Ilse Brul maakte schilderijen over Nagele en haar omgeving en Karen Lok heeft haar inspiratie gehaald uit verschillende elementen: water, mensen en gebouwen in Nagele. Milly Betten heeft een groot olieverfschilderij gemaakt, speciaal voor deze expositie in Nagele. Een schilderij waarop veel te zien is.

De exposanten verzorgen op donderdag 2 maart, 16 uur, een inleiding bij hun werk, tevens preview van de expositie. Inloop vanaf 15.30 uur. Deze inleiding is voor iedereen toegankelijk, de reguliere entreeregeling is van toepassing.

Op 5 maart is de opening voor genodigden; de heer Bart Budding, gebiedsregisseur/dichter, verzorgt een inleiding.