Tulpen Kunst Route (Dronten)

Kunstenaars maken werk rondom 'Tulpen'

De ‘Tulpenroute Flevoland’ is een jaarlijks evenement waarbij bezoekers langs in bloei staande tulpenvelden kunnen rijden. Dit jaar vindt deze Tulpenroute voor de tiende keer plaats. Ter ere van dit10-jarig bestaan is in het centrum van Dronten vanaf 13 april drie weken lang een ‘Tulpen Kunst Route’ te bezichtigen.

Kunstenaars uit heel Flevoland zijn bezig om hiervoor kunstwerken te maken. In de etalages van winkels in het centrum van Dronten zullen bijna 40 kunstwerken worden getoond. Het criterium voor deze kunstwerken is: iets met tulpen. De ‘Tulpen Kunst Route’ zal van een audiotour worden voorzien zodat de bezoekers de mogelijkheid hebben om bij elk werk daadwerkelijk even stil te staan.

Eén van de deelnemers, Bert Weening, maakt een schilderij van een polderlandschap. Mooie luchten, rijen met tulpen en een windmolen. “Dat is tegenwoordig in de polder overal te zien en herkenbaar”. Hij brengt de verf aan met een paletmes. Dat moet vrij snel gebeuren. “Binnen een dag is het schilderij meestal af”. Weening is blij dat de kunst bij winkeliers in de stad komen te hangen. Je maakt volgens hem geen kunst om op zolder te zetten. Het is leuk als mensen ervan kunnen genieten.

Ook kunstenaarsduo Herman Louwes en Eric Pasman uit Lelystad (‘Duo DercArt’) is bezig met tulpenkunst. Zij werken weer heel anders. Hun kunstvorm bestaat uit een ijzeren raster waarin plaatjes van hout, leer of epoxy worden gehangen. De kunstenaars maken meerdere grote werken waarbij de vierkante plaatjes uiteindelijk op verschillende manieren tulpen vormen in het raster.
De houten objecten worden geschilderd in verschillende kleuren. In de epoxy objecten worden batik stofjes met verschillende kleuren en structuren ingegoten.
“Tulpenvelden hebben natuurlijk prachtige kleuren. Dus zijn we op zoek geweest naar kleuren en stofjes die mooi bij elkaar passen”. Structuur, vorm, kleur, licht en ruimte bepalen uiteindelijk de hele compositie.

Benieuwd hoe het er allemaal uit komt te zien? Je kunt de ‘Tulpen Kunst Route’ vanaf 13 april bezoeken. De werken hangen drie weken bij winkeliers in het centrum van Dronten