Expositie ‘Tableauxeurasiens’ van Anita van Sliedregt

Een prachtige expositie in Leiden.

Van 13 februari tot 16 april exposeert Anita van Sliedregt haar schilderijen in de expositie ‘Tableauxeurasiens’. Deze expositie vindt plaats in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Leiden.

Met een Europese kijk op het land van haar voorouders heeft Anita van Sliedregt taferelen uit het voormalig Indië geschilderd om een beeld voor zichzelf te krijgen en te creëren van het land van de stille kracht dat zij uit verhalen van familieleden heeft gevormd. In haar herinneringen waren dit mysterieuze, kleurrijke verhalen die tot de verbeelding spraken en ook beangstigend konden zijn.
Na haar pensionering als docente Frans is ze met warme kleuren begonnen aan een reeks Indische schilderijen in olieverf, al dan niet geïnspireerd door kunstenaars uit het verleden.
Voor de Japanse schilderijen kreeg zij inspiratie door een boek over Japan: ‘Portessurl’Orient’, gekregen van een vriendin. De Japanse ‘Ukiyo-e kunst’ kreeg haar belangstelling en zo volgde een reeks olieverfschilderijen waarop ze haar eigen draai geeft aan oude meesters uit deze periode.Momenteel houdt ze zich bezig met landschappen, vooral uit de Flevopolder, in impressionistische stijl.

Als autodidact is ze begonnen in het atelier van Janny Heinsman in haar woonplaats Lelystad. Met zo’n 12 tot 14 andere schilderliefhebbers heeft ze daar een aantal jaren geschilderd, waarbij de kunstenaars elkaar instrueerden en inspireerden.

Zo’n vijf jaar geleden is Anita in het bestuur gestapt van de Stichting Culturale die op allerlei manieren kunstenaars ondersteunt in Flevoland. Deze Stichting organiseert al 18 jaar de Tour of Art Flevoland, een tweedaags evenement waarbij Flevolandse beeldend kunstenaars hun werk exposeren op verschillende locaties in Lelystad. Zelf heeft ze hier tweemaal aan meegedaan. Met twee andere kunstenaars heeft ze drie maanden geëxposeerd in buurthuis de Dukdalf in Lelystad.

Toen haar zusje Emke van Breugel haar vroeg of ze in het KOG in Leiden wilde exposeren waar Emke jarenlang werkzaam is geweest, zei ze natuurlijk “Heel graag”. Te meer daar Emke haar de liefde voor de Kunst heeft bijgebracht tijdens de talloze reisjes naar Parijs.

Voor de flyer zie ‘BEKIJK ALLE FOTO’s’.