Expositie Paul Nieuwendijk in Canada

De 'Oranje-schilderijen'.

Met trots toonde De Nederlandse ambassade in Canada rond Koningsdag werk van de Nederlandse (Lelystadse) kunstenaar Paul Nieuwendijk. Zijn schilderijen variëren van impressionistisch figuratief tot expressionistisch abstract.

In het kroningsjaar van Koning Willem Alexander, 2013, werd Paul Nieuwendijk gevraagd om te exposeren in het kunstenaarscafé Eijlders in het centrum van Amsterdam. Dit café opende haar deuren in 1940, tijdens de Duitse bezetting. Nederlandse kunstenaars die geen lid wilden worden van de ‘Kulturkammer’ mochten niet exposeren. De eigenaar liet de wanden van het café egaal overschilderen en gaf hen zo de gelegenheid toch te exposeren.
Na de bevrijding in 1945 groeide de reputatie als kunstenaarscafé alleen maar. Veel bekende Nederlandse kunstenaars exposeerden hier, o.a. Germ de Jong, John van Deventer, Jan van Herwijnen.

Voor deze historische locatie maakte Paul Nieuwendijk in 2013 een serie ‘Oranje-schilderijen’ van de jaarlijkse Nederlandse Koningsdagviering. De impressionistische schilderijen geven de vrolijke bewegingen van de feestvierders weer.

Een selectie van deze werken was dit jaar rond Koningsdag te zien in de Canadese ambassade.