Een sociaal geëngageerd kunstproject

Een sociaal kunstproject van Iris Jousma over mensen met dementie.

Stil de tijd voor een beeldend dialoog rondom dementie.

In 2020 – 2021 ontwikkelde Iris Jousma een sociaal kunstproject voor mensen die te maken hebben met dementie. Iris is geboren en getogen in Lelystad. Al woont ze daar sinds kort niet meer, het project is te mooi om het niet op onze website en in onze nieuwsbrief onder de aandacht te brengen.

Zij onderzocht hoe ze met kunst en zingeving families kan ondersteunen bij de levensveranderende situatie die dementie met zich meebrengt.

Het werd een combinatie van kunst en zingeving door ruimte te bieden voor een gesprek met materialen. Zo ontstond het ‘beeldend dialoog’. 

Drie verschillende families en een betrokken zorg professional waren zo gastvrij om Iris een inkijkje te geven in hun persoonlijke leven. Er ontstonden enkele films en fotoseries uit deze uitwisselingen.

Foto expositie ‘De vele gezichten van dementie’

Op 21 en 22 september 2021 is er een foto expositie van dit kunstproject te zien in de bibliotheek van Boxmeer, tijdens de Wereld Alzheimer Dag 2021.

5 series met filmstills zullen daar worden getoond, samen met een video-interview waarin ik vertel over dit project.  Enkele films ontstaan uit het project zijn te zien op mijn website.

Praktisch:

  • Bibliotheek Boxmeer, Raetsingel 1
  • 21 september van 13.00-20.00 uur (met openingspraatje om 13 uur)
  • 22 september van 13.00-17.00 uur
  • toegang is gratis

Iris is op beide dagen aanwezig tot 17 uur.

Tijdens de expositie wordt ook de film getoond van een uitwisseling tussen haar oma en haarzelf, waarin zij de betekenis van waardevol contact onderzoeken in een spel van afstand en nabijheid met onze handen.
Met muziek door Klassiek Pianiste Lies Colman, zij speelt Metamorphosis no.1 van Philip Glass.